Klas 4c uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w szkole gotowania Akademia Młodego Kucharza.
Tematyka lekcji: Zdrowe odżywianie.
Podczas zajęć edukacyjnych dzieci samodzielnie przygotowywały smaczne potrawy. W międzyczasie rozmawiali o zdrowych składnikach, przyprawach, ich pochodzeniu, smakach i zapachach. Na zajęciach poznali nowe dla nich rodzaje zdrowych produktów (np. mąka pełnoziarnista, otręby, popping z amarantusa, kiełki fasoli mung). Potrawę jaką przygotowali to spring rollsy. Dzieci na czas zajęć otrzymały wszystkie akcesoria niezbędne do gotowania oraz składniki na zajęcia. Na koniec zajęć dzieci otrzymały przepisy. Dzięki temu mogli później, pod okiem rodziców, przygotować podobną potrawę w domu. Kulinarne lekcje edukacyjne trenują samodzielność w gotowaniu, jednocześnie wykorzystując wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Izabela Han